Glupi lopovi

Dva lopova su pokušala otvoriti kasu tako što su lancem vezali vratanca za branik na kamionetu. Ali umjesto da iščupaju ladicu na kasi, odvalili su cijeli branik sa vozila. Uplašeni su pobjegli sa mjesta pljačke kući, a u prodavaonici je ostao lanac, na kojem je i dalje bio branik kamioneta, a na kojem je naravno bila registarska tablica.


Tip iz Južne Kalifornije je ušetao u policijsku stanicu, bacio vrećicu kokaina na šalter i zatražio da se pod hitno uhapsi čovjek koji mu je to prodao.


Čovjek je ušao u prodavaonicu i zatražio sav novac iz kase. Kada mu je službenik predao novac, pobjegao je zaboravivši novčanik na pultu.


Kompanija "Revolveraši za iznajmljivanje" iz Arizone se bavi iznajmljivanjem statista za vesterne. Ipak, jednog dana su primili poziv od 47 - godišnje žene, koja je htjela naručiti ubojstvo svog muža. Dobila je 4,5 godine zatvora.


Čovjek iz Teksasa, optužen za pljačku, se dogovorio da plati štetu od 9600$ umjesto da ide u zatvor. Za isplatu je sudu predao ček koji je bio lažan. Dobio je 10 godina.


Tip je ušao u prodavaonicu, izvadio pištolj, zatražio novac i stavio vunenu masku preko glave. Tek tada je shvatio da je zaboravio da na masci izreže otvore za oči.


Lopov je uspješno provalio u banku i ukrao video kameru, dio osiguranja. I to dok je daljinski snimala i prenosila cjelokupan snimak na udaljenu traku.


Pljačkaš je uspješno provalio u podrum banke, kroz prozor u prizemlju, pri čemu se gadno posjekao. Tek onda je shvatio da (1) ne može do novca iz tog dijela banke, (2) ne može se vratiti kroz prozor kroz koji je ušao i da (3) postoji opasnost da iskrvari zbog posjekotine. Onda je našao telefon i pozvao 911 za pomoć.


Dva čovjeka iz Virginije su u kamionetu otišla do kuće na prodaju, sa namjerom da ukradu frižider. Udarajući i obrušavajući zidove i pod nekako su prenijeli frižider iz jedne od kuća u prikolicu. Ali kamionet se zaglavio u blatu pa su ova dvojica pomislili da je frižider pretežak. Ponovno praveći lom po kući i guleći još zidova, vratili su frižider nazad na svoje mjesto. Vraćajući se do vozila, shvatili su da su zaključali ključeve u njemu, pa su ga ostavili.


Lopov je ušao u ljekarnu, stavio novčanicu od 20$ na pult i zamolio prodavača da mu je usitni. Kada je službenik otvorio kasu, tip je izvukao pištolj i zatražio sav novac iz kase, što mu je prodavač odmah dao. Onda je lopov glavom bez obzira pobjegao, ostavljajući na pultu novčanicu od 20$. Ukupan iznos koji je ukrao: 15 dolara.


Izvjesna Army Breser je uhapšena nakon što je mehaničar ispod haube njenog automobila našao 18 paketa marihuane. Kasnije je izjavila da nije znala da je za promjenu ulja potrebno otvaranje haube.


Karen Lee Joaseeme je uhapšena zbog pokušaja pljačke motela. Bila je naoružana samo električnom motornom pilom koja nije bila uključena u struju.


Čovjek je ušao u restoran brze hrane "Burger King" u Michigenu, izvadio pištolj i zatražio novac. Radnik mu je rekao da ne može otvoriti kasu bez neke narudžbe. Kada je tip naručio doručak, službenik mu je rekao da je zakasnio, jer se on služi do 7:00 (bilo je 7:50). Onda je iznervirani lopov izašao i pobjegao.


Policija iz Liegea (Belgija) ispitivala je osumnjičenog za pljačku zlatarne, kada im je ovaj rekao da to nije mogao biti on, jer je u to vrijeme provaljivao u školu. Onda su ga policajci uhapsili zbog provale u školu.


Netko je provalio u stan izvjesne Mary Taylor, u Fort Worthu (Texas), okupao se i otišao. Po izjavama policije, ništa nije uzeto osim dvije posude za hlađenje vina i jedne role toalet papira.


Alberto Vasquez je mislio da je dobro prošao kad je sa maskom upao u Dunkin Donuts, lokal gdje je radio, i ukrao preko 1400$. Međutim, prvo mu je radnik prepoznao glas kad ga je Vasquez pozvao po nadimku, a onda je policija jednostavno pratila Albertove otiske stopala do njegove kuće, dva ulaza dalje od opljačkane prodavaonice.


Osumnjičeni za posjedovanje droge, Christopher Johns iz Michigena, branio se tvrdnjom da su ga policajci pretresli bez naloga. Tužitelj je rekao da im nije ni trebao nalog zato što je predmet u Christopherovoj jakni mogao biti pištolj. "Gluposti!", rekao je Johns koji je na suđenju nosio istu jaknu kao tog dana. Skinuo je jaknu i dao je sucu kako bi je bolje vidio. Sudac je u džepu našao paket kokaina i toliko se jako smijao, da je zatražio pauzu od pet minuta da se sabere.


Osumnjičeni za pljačku, Jaime Johnson (24) iz Newporta je, bježeći od policije, preskočio žičanu ogradu, pao na drugu stranu i bježao još malo prije nego što su ga policajci uhvatili. U policijskoj stanici su, međutim vidjeli da krvari na klupi. Po Associated Pressu, policija se vratila na mjesto jurnjave i pronašla Johnsonove testise, koji su jos uvijek visili sa ograde.


Žena je prijavila da joj je netko ukrao auto i spomenula je da u autu ima telefon. Policajac koji je pisao izvještaj je odmah pozvao broj i rekao lopovu (koji se javio) da je pročitao oglas u novinama i da želi kupiti auto. Ugovorili su sastanak i lopov je uhapšen.


Policija iz Seattlea je uhapsila tipa koji je pokušao da isisa benzin iz jednog od kombija - kuća parkiranih pored ulice. Kada su stigli, nasli su ga kako sklupčan leži na mjestu zločina, povračajući fekalne materije. Očigledno je crijevo umjesto u rezervoar gurnuo u cijev za odvod kanalizacije. Vlasnik kuće je izjavio da neće podići optužnicu, jer kako je rekao, odavno se nije onako smijao.


R. C. Gatlin je zainteresirano prišao dvojici detroitskih policajaca koji su gomili djece pokazivali kompjutersku opremu za provjeru indentifikacije instaliranu u njihov patrolni auto. Pitao je policajce kako to radi, a oni su zatražili da im da neku indentifikaciju za demonstraciju. Gatlin im je dao svoju vozačku dozvolu, a policajci su podatke ukucali u kompjuter. Par trenutaka kasnije uhapsili su Gatlina zbog toga što je na ekranu stajala važeća potjernica za njim, zbog 2 godine stare oružane pljačke.


Izvjesni Robert Paulo iz St. Louisa (32) počeo se gušiti ispred gradske tržnice. Odvezli su ga u bolnicu, ali je bilo kasno. Kasnije su u njegovom grlu našli 12 cm dugačku kobasicu, koja ga je ugušila. Ispostavilo se da je pokojni Paulo odlučio da ne plati hot dog koji mu je dao prodavač na tržnici, pa ga je brzo progutao i počeo bježati. Kobasica mu se zaglavila u grlu i udavila ga.


Optuženi za oružanu pljačku, Denis Newton iz Oklahoma Cityja, je odlučio da otpusti advokata i da se sam brani. I kažu da mu je dobro išlo sve dok vlasnik prodavaonice (koja je opljačkana) nije izjavio da je Newton pljačkaš. Kad je to čuo, ovaj je skočio, nazvao svjedoka lažovom, a onda je dreknuo: " Trebao sam te ubiti na mjestu, [...psovke...] !!! " Onda se malo smirio i dodao: " ... da sam bio jedan od pljačkaša. " Porota je vijećala 20 minuta i za Newtona predložila 30 godina robije.


Jednog dana lopov ulijeće u izvjesnu floridsku banku, noseći ski masku i pištolj i viče: " Freeze mother-stickers, this is a fuck-up !!! " (tko razumije, shvatit će). Za trenutak svi su ušutjeli, a onda je počelo kikotanje. Na kraju su se svi prisutni valjali po podu od smijeha, dok ih je postiđeni lopov gledao. Onda se okrenuo i pobjegao.


Policija je u Vichiti (Kanzas) uhapsila 22-godišnjeg falsifikatora koji je na aerodromu pokušavao prodati dvije lažne novčanice od po 16 dolara.


Kada su dva radnika prodavaonice u Michiganu odbili predati utržak pijanom pljačkasu, ovaj je zaprijetio da će pozvati policiju. Kada su ponovno odbili, lopov je zaista pozvao policiju, koja je došla i uhapsila ga.


Lopov iz Los Angelesa je, iz čiste dosade, kako je kasnije tvrdio, ukrao valjak, ali je uhapšen nakon sto je jedan policajac trčeći stigao valjak (koji je išao nekih 10 km/h) i savladao lopova.


Nakon što je jedan super market primio novog radnika na odjeljenju sa oružjem, ovaj je iskoristio povoljnu priliku, ukrao par pušaka i pobjegao kući. Policija je jednostavno uzela njegovu adresu sa formulara za prijavu, koji je tip donio prije nepunih sat vremena, zakucala mu na vrata i uhapsila ga.


Čovjek iz Fontane (Kalifornija) je uhapšen zato što je provalio u 10 kuća samo da bi milovao stopala i farbao nokte na nogama usnulih žena.


Nakon što je lopov iz Massachusettsa uhapšen što je vozio bez dozvole, svoj jedini poziv je iskoristio da bi pozvao svog druga i rekao mu gdje je sakrio kokain. Da ga policajci ne bi čuli, govorio je na španjolskom. Međutim, ono što nije znao bilo je to da je Manuel Rivera, policajac koji je radio za šalterom, razumio svaku riječ, pošto je, očigledno bio porijeklom iz Mexica.


Kada je Ronald Eroh pobjegao iz zatvora u Auburn Hillu (Michigan), bio je tako siguran u sebe da je u svojoj čeliji ostavio poruku: "Kada budete čitali ovo, već ću biti na pola puta do Europe". Policija ga je uhvatila 5 km dalje od zatvora.


Nakon što je vlasnik kuće u Antverpenu (Belgija) iznenadio lopova, ovaj je brže-bolje pobjegao na stražnja vrata, preskočio 3 metara visoki zid i - našao se u gradskom zatvoru.


Nakon uspješne pljačke banke, lopov je uhvaćen kada se sutradan vratio u tu istu banku i pokušao da uloži opljačkani novac.


Nepoznati kriminalac ušetao je u prodavaonicu oružja, pokušavajući je opljačkati prijeteći - nožem! Tri radnika oružarnice su ga bez problema upucala.


Dva lopova su 4. veljače 2000. godine u 22,30h opljačkali KFC prodavanicu u Boynton Beachu (Florida). Prijeteći pištoljima, uzeli su novac od par kupaca i sa kasom u rukama istrčali napolje - gdje su naletjeli na policijski auto. Pljačkaši nisu izabrali baš najbolje mjesto za pljačku - preko puta KFC-a je Boynton Beach policijska stanica. Da stvar bude još gora, u pola jedanaest navečer je smjena, tako da je u zgradi bilo najmanje 25 policajaca.


Odmah nakon pljačke banke u Ohiu, kriminalac je uhvaćen. Naime, čim je pobjegao iz banke, lopov je pozvao 911 i raspitivao se da li je za njim raspisana potjernica.


- "Genijalni" bostonski lopov se nekoliko dana motao oko izvjesne banke, vrebajući pravu priliku da je opljačka. Kada se konačno odlučio, ušao je u banku i stao u red pred šalterom. Kada je došao red na njega, izvukao je pištolj i viknuo: "Ovo je pljačka, nitko da nije mrdnuo!!!". Na njegovo iznenađenje, petero ljudi u redu iza njega izvuklo je pištolje i bez problema ga uhapsilo. To su bili FBI agenti koji su, na pauzi za ručak, stajali u redu, pokušavajući da uzmu plaću. I pored duge pripreme, genije nije primjetio da je stanica FBI samo 2 vrata dalje od banke.


Pljačkas početnik je uhvaćen tijekom pokušaja pljačke banke u New Orleansu (Louisiana). Pošto jadničak nije imao novaca za pravu masku, preko lica je namazao kremu za brijanje i tako krenuo u pljačku. To bi nekako i prošlo, da prilikom bijega nije natrčao na staklena vrata, što ga je ošamutilo i obrisalo mu polovicu maske. Uhapšen je par minuta kasnije.


Nakon što se provozao tek ukradenim autom, lopov se igrom slučaja parkirao baš pored šokiranog vlasnika automobila (ne znajući da je to vlasnik) i pitao ga za pravac.


Kriminalac je upao u kuću i djedicu, koga je zatekao, zaključao u ormar. Na njegovu nesreću, baš u tom ormaru se nalazila djedova kolekcija pušaka. Posljednji izveštaj - lopov je u kritičnom stanju.


Michael Harrison i Kevin Carter iz Boynton Beacha (Florida) su uhapšeni i osuđeni za oružanu pljačku i ubojstvo. Pljačku su izveli pokušavajući skupiti novac za školovanje na policijskoj akademiji.


- Charles Robertson (19) iz Virginia Beacha bi se možda i izvukao nakon pljačke banke, da nije napravio niz glupih grešaka. Nakon što je blagajnici predao papir sa zahtjevima, pokupio je novac i potrčao ka vratima. Shvativši da je zaboravio ceduljicu, vratio se nazad do šaltera, uzeo papirić i istrčao napolje. Tek je trčeći ka autu, shvatio da je i ključeve zaboravio u banci. Ipak je nekako uspio izbjeći policiju i stići kuci. Kada ga je cimer pitao gdje mu je auto koji mu je pozajmio, zbunjeni Robertson je rekao da su ukradena. Nakon toga, cimer je pozvao policiju i prijavio krađu. Nepunih 20 minuta kasnije, policija je traženi auto našla par desetina metara dalje od banke. Nakon što su ustanovili da ključ pronađen u banci odgovara prijavljenom automobilu, policajci su otišli na adresu koju im je cimer ostavio i uhapsili Robertsona.


Engleski pljačkaš je isplanirao savršenu pljačku; Sve je bilo na svome mjestu: Banka, oružje, vrijeme napada, skrovište i odgovarajući suučesnik koji bi vozio auto. Realizacija je, međutim, posla naopako; Dok je sa vrećom novaca na leđima trčao ka mjestu sastanka, suučesnik ga je slučajno zgazio.


Na letu preko Amerike, nepoznati čovjek je ustao iz svog sjedala, izvukao pištolj i uzeo stjuardesu kao taoca. "Okrenite avion za Detroit!" - zahtijevao je. "Ali... Mi ionako letimo za Detroit..." - objasnili su mu. "Oh, dobro..." - rekao je, pustio stjuardesu i ponovo sjeo.


Pljačkaš je ušao u banku i stao u red pred šalterom, kao i svaka normalna mušterija. Kada se približio njegov red, stavio je ski masku i izvukao pištolj. A onda je nastavio da čeka da dođe njegov red, da bi opljačkao banku.


Kolovoz 1975. godine, tri čovjeka odlučila su opljačkati Kraljevsku Banku Škotske, iz Rothsaya. Međutim, poduhvat je od početka krenuo naopako. Kada su lopovi jurnuli u banku, zaglavili su se u rotirajućim vratima na ulazu. Nakon što im je osiguranje pomoglo da se izvuku, zahvalili su se i izašli. Minutu kasnije, krenuli su u novi juriš. Ovaj put su uspjeli proći i objavili su da žele 10 000 dolara. Sjećajući se prvog pokušaja, službenici i mušterije su se počeli smijati, vjerujući da je to samo šala. Vođa bande je, misleći da se prisutni smiju zato što je to previše novca, spustio zahtjev na 1000 dolara. Kada to nije upalilo, zahtjevali su 100 dolara. Na kraju, vođa je zamolio da svako dobije barem po dolar. Kako smijeh nije jenjavao, jedan pljačkas se iznervirao i pokušao je da uozbilji prisutne; Skočio je na pult i uperio pučku u jednu od službenica. Međutim, kako nije bio baš spretan, okliznuo se, pao na pod i slomio nogu. Vidjevši da od pljačke nema ništa, preostala dva lopova su odlučili pobjeći, ali su se opet zaglavili u rotirajućim vratima.


Dvojica lopova su odlučili biti originalni pa su, umjesto banke, pokušali opljačkati bankomat. Kada su uspjeli iščupati aparat iz zida, spakirali su ga na kamionet i prekrili ceradom. Ono što ova dva genijalca nisu znali je to da bankomati imaju skrivenu kameru. Zahvaljujući toj kameri, policija ih je brzo našla i počela ih juriti. Kada su vidjeli patrolni auto, glupi lopovi su stali i počeli objašnjavati policajcima da voze veš mašinu.


Kada je priglupi pljačkaš, na lošem engleskom počeo objašnjavati da želi opljačkati banku, snalažljiva službenica mu je objasnila da za pljačku mora imati otvoren račun u banci. Nesuđeni lopov je razočaran otišao.


Plan je bio da jedan od trojice pljačkaša uđe u banku pred kraj radnog vremena, veže službenike u sefu i vrati se po ostalu dvojicu. Međutim, tip je zaboravio uzeti ključ od službenika, pa su radnici ostali zaključani u sefu a lopovi van banke.


Lopov je ušao u prodavaonicu, prislonio pištolj na sljepoočnicu jednog od radnika i zahtjevao sav novac. Kada ga je dobio, tip je pošao ka vratima, ali je slučajno sebi upucao ruku dok je vraćao pištolj.


Grupa lopova je angažirala izvjesnog čovjeka, da vozi auto nakon njihovih pljački. Tip se nije proslavio; Nakon prve zajedničke pljačke, vozač se uspaničio i ukočio auto. I kad su policajci stigli, nesuđeni vozač je i dalje pokušavao da pokrene auto. Na sudu je utvrđeno da tip, ne samo što nije imao dozvolu, nego nikad u životu nije ni vozio automobil.


Dva francuska kriminalca pomislila su da je genijalna ideja ući u banku kroz zid susjedne zgrade. Nakon višesatnog kopanja i bušenja, uvidjeli su da su pogriješili lokaciju - umjesto u sefu, našli su se u toaletu banke.


Grupa lopova pomislila je da bi bila dobra ideja krasti aute sa onih kamiona koji voze nove automobile do prodavaonica. Sve je išlo glatko, dok nisu shvatili da svaki automobil u rezervoaru ima samo litar goriva.


Jedan 14-godisnjak i jedan 15-godisnjak pojavili su se pred sucem optuženi da su ukrali 25 automobila za samo dvije godine. Nakon što su dječaci pušteni, shvatili su da nemaju novca za kartu do kuće. Ubrzo zatim, ukrali su autobus i vozili ga sat vremena, da bi ga na kraju zakucali u ogradu.


Lopov iz Milwaukeea je odlučio ukrasti jedan od popularnih pick-up kamioneta. Upao je u garažu i počeo sa obijanjem brave. Međutim, kako nikako nije uspijevao otvoriti bravu, raznio ju je sačmaricom. Kada je konačno ušao u vozilo, shvatio je da ga ne želi jer je bilo puno rupa od metaka.


Čovjek iz Gainesvillea (Georgia), optužen za prekoračenje brzine, na sudu se branio izjavom da je uzeo laksativ pa je zato žurio kući.


- Većina lopova kreće u pljačku noseći pištolj ili pušku. Karl Rankin (35) iz Trentona (New Jeresy) odlučio je poslužiti se drugim metodama. On je bacio šalicu vrele kave u lice prodavača, otvorio kasu, uzeo novac i pobjegao. Kasnije je ipak uhvaćen.


Lopov je ušao u prodavaonicu, izvukao pištolj i zahtjevao sav novac iz kase. Kada je prodavačica spakirala novac po uputi, lopovu je zapala za oko boca viskija na polici iza kase. Međutim, prodavačica je odbila dati mu flašu, rekavši da ne vjeruje da ima preko 21 godine. I nakon svih uvjeravanja, žena je i dalje odbijala da alkoholno piće da maloljetnoj osobi. Na kraju, iznervirani pljačkaš je izvukao osobnu iskaznicu i pokazao je radnici, kao uvjerenje da je dovoljno star. Čim je glupan otišao, prodavačica je pozvala policiju i dala im pravo ime i adresu čovjeka koji je upravo opljačkao prodavaonicu. Jadnik je uhapšen dva sata kasnije.